11 jun '11

Zo geef je een zomerfeestje als je geen riant budget hebt

Het perfecte zomerfeestje organiseren hoeft je echt niet het faillisement in te jagen. Als je het een beetje handig aanpakt, bespaar je honderden euro’s – en da’s zelfs fijn als budget geen grote rol speelt.

Met deze tips wordt het gegarandeerd een zwoel zomerfeestje. Zo eentje voor in de boeken, waar je vrienden en familie het nog jaren over hebben.

1. Geef een toetjesfeest

Kijk, als je gaat uitpakken met een diner van drie gangen voor al je vrienden wordt het al snel een duur geintje. De oplossing: een toetjesfeest. Er is niemand die niet van toetjes houdt (en als je ze toch kent: ontvrienden die handel). Zet macarons, mochi ijs, bevroren fruit, een soesjestoren en chocola neer. Hartstikke feestelijk, kost je geen fortuin.

2. Sla het vlees over

Laten we eerlijk zijn: het is niet alleen een stuk dier- en milieuvriendelijker, maar scheelt je ook een klap geld. Als je het je gasten echt niet aan wil doen om geen vlees te serveren, bewaar dat dan alleen voor het hoofdgerecht en hou de appetizers en/of het voorgerecht lekker vega.

3. Blijf bij één drankje

Op een zomerfeestje horen natuurlijk cocktails, maar je snapt zelf ook wel dat zo’n cocktailbar flink in de papieren loopt. Ga daarom voor één signature cocktail in plaats van de hele bar te bevoorraden met alle denkbare drank. Je hoeft ook echt allerlei ingewikkelde capriolen uit te halen; Aperol Spritz is simpel doch zomers.

4. Serveer alleen wijn en kaas

Niet kapot van het toetjesfeest, maar ook niet de puf/het budget om een uitgebreid diner te geven? Met de gouden combinatie van wijn en kaas ga je punten scoren. Koop kazen op de markt voor de beste prijs. Rol een stuk rustiek cadeaupapier in de lengte uit over een lange tafel en leg her en der kleine schoolbordjes neer waar je de namen van de kaas op schrijft. Beetje afmaken met druiven en je hebt chic voor weinig.

5. Creatief met bloemen

Je hebt echt geen bloemist nodig voor een fleurig plaatje. Geinige tip: vul een vaas met citroenen en limoenen en gebruik dat als basis om bloemen tussen te steken. Om de kosten laag te houden, ga je natuurlijk voor bloemen die in het seizoen zijn.

6. Hang de minimalist uit

Hou het credo ‘overdaad schaadt’ aan en ga voor eenvoudig. Groeper een stuk of acht kaarsen in een glaasje bij elkaar voor een romantisch effect. Die koop je voor een habbekrats bij winkels als Xenos, Hema en Ikea. Klein gebaar, groots resultaat.

7. Shop uit je eigen huis

Als je een zomerfeest geeft in de tuin kun je prima items van binnen naar buiten verkassen. Kussens en kleedjes die normaal gesproken binnen liggen, doen het prima als decoratie. Wel even oppassen dat er geen Hollandse regenbui of pullen bier overheen gaan.

Go zomerfeestje

Zo, nu kun je er met enkel budget een memorabel feest van maken. Ben je in dubio of je verder wel overal aan hebt gedacht? Ga dan even door deze checklist heen. Nu ben je écht overal op voorbereid!