25 jun '25

15 dingen die je moet weten voor je gaat shoppen voor een bruidsjurk

Als je eenmaal een fonkelende ring om je vinger geschoven hebt, doet er nog maar één ding toe: de bruidsjurk van je dromen vinden (en oké: de liefde van je leven eeuwige trouw beloven).

Je kan vrouwen onderverdelen in twee soorten: zij die al sinds hun zesde levendige visioenen van hun trouwjurk en stiekem Pinterest-borden met droomjurken bijhouden en zij die net zo lief trouwen in een H&M’etje van een paar tientjes.

Op je mooist

Eén ding hebben alle aanstaande bruiden wel gemeen: op je trouwdag wil je op je mooist zijn. En hoe je het ook went of keert, dat begint toch met het vinden van De Jurk. Trommel je eerlijkste vriendinnen op en kom goed beslagen ten ijs voordat je je stort in de wereld van meters witte tule en kant. Dit moet je weten wanneer je gaat shoppen voor een bruidsjurk:

1. Stel een budget vast

De keuze is nogal overweldigend. Het helpt daarom als je je zoektocht een beetje kan afbakenen door een budget vast te stellen. Het budget is tegelijkertijd het punt wat het meeste drama veroorzaakt. Want zul je altijd zien: de ultieme droomjurk is altijd de duurste. Laat jezelf niet in een jurk van 10.000 euro snoeren als je maximaal 2500 euro wil uitgeven, want je zal je geheid ellendig voelen. Onthou ook dat je er met de jurk alleen nog niet bent: de jurk moet nog vermaakt nodig en je hebt schoenen en acessoires nodig. Al met al kan dat flink in de papieren lopen.

shoppen voor een bruidsjurk

2. Doe je huiswerk

Schuim Pinterest, Instagram en magazines af om te bepalen welk stijltje je mooi vindt. Maak een moodboard, kijk tot welke ontwerpers je je aangetrokken voelt. Volg die op social media zodat je een beetje bekend wordt met hun collectie.

3. Wees voorzichtig met Pinterest

Als aanstaande bruid kun je op Pinterest he-le-maal losgaan. Maar pas op: wat begint als een leuk tijdverdrijf kan uitmonden tot een wanhopige obsessie. Het risico bestaat dat je in gedachte een perfect plaatje creeërt waar de realiteit nooit aan kan voldoen. Als je van tevoren al een vastomlijnd idee hebt van hoe de jurk eruit moet zien, liggen teleurstellingen op de loer.

4. Iedere zoektocht is uniek

Je bestie werd misschien verliefd op de eerste jurk die ze aantrok, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet te betekenen dat die vlieger voor jou ook opgaat. Laat je niet ontmoedigen als je na verschillende passessies nog geen jurk hebt gevonden die je hart sneller doet kloppen. Vergelijk je eigen zoektocht niet met die van anderen.

5. Gun jezelf de tijd

Niets zo a-relaxt als last-minute een trouwjurk moeten vinden. Hou er rekening mee dat een jurk pak ‘m beet zes maanden nodig heeft om (in het buitenland) helemaal op maat gemaakt te worden. Reken ruim en ga uit van 8 tot 10 maanden. Gun jezelf een jaar voor het hele proces zodat je je niet opgejaagd voelt.

shoppen voor een bruidsjurk

6. Neem geen grote entourage mee

Natuurlijk wil je een second opinion en het is razend gezellig om je moeder, je schoonmoeder, je nichtjes, je vriendinnen en je buurvrouw mee te nemen, maar aan al die verschillende meningen heb je helemaal niks. Uiteindelijk gaat het er immers waar jij je het lekkerst in voelt en zijn al die andere meningen alleen maar ruis. Maak je niet druk over mensen die zich al dan niet gepasseerd voelen en neem alleen mensen mee die je vertrouwt en jouw smaak begrijpen.

7. Wees bereid je te committen

Niet om de druk op te voeren, maar als je er van tevoren al vanuit gaat dat je de jurk niet gaat vinden, zal het ook niet gebeuren. Sta open voor het vinden van de jurk en probeert het meeste van de pas-afspraak te vinden. Veel bruiden passen jurk na jurk na jurk en kunnen maar geen knoop doorhakken. Precies de perfecte bruidsjurk vinden, gebeurt als Pasen en Pinksteren op één dag vinden. Laat dat dus los. Het is net als met verliefd worden: het gaat om focus, positiviteit en ervoor open staan.

8. Ga er niet vanuit dat je je lichaam voor je trouwdag gaat transformeren

Het stomste wat je kan doen is trouwjurken passen en jezelf beloven dat je over een jaar in twee maten kleiner past. Als je een jurk hebt gevonden en vervolgens kilo’s afvalt, ziet de bruidsjurk er compleet anders uit. En dat bedoelen we niet in de positieve zin van het woord. Bovendien is niks zo erg als erop staan dat de jurk een maat kleiner wordt vermaakt en er vervolgens op de dag zelf met de beste wil van de wereld er toch niet in passen. Wil je niet.

9. Je wordt vanzelf verliefd

Net als in de liefde: als je het weet, dan weet je ’t gewoon. Sommige vrouwen worden op dat moment emotioneel, anderen zijn wat analytischer ingesteld en weten het door de jurk te vergelijken met alle anderen die ze geprobeerd hebben. Maar vertrouw erop dat je op een dag verliefd wordt.

10. Hecht niet teveel waarde aan de foto’s

Sterker nog: in veel trouwzaken wordt ten strengste afgeraden om foto’s te maken. Op dat moment is de jurk nog niet op jouw lichaam versteld en als je thuiskomt, kan je vroeg of laat toch aan het twijfelen slaan door naar de foto’s te blijven staren.

11. Wees open-minded

Je zag jezelf misschien altijd voor je in een strapless japon terwijl je in de paskamer ontdekt dat dat model eigenlijk helemaal niet zo flatteert. Het is goed om van tevoren een idee te hebben van wat je mooi vindt, maar probeer ook flexibel en bereid te zijn om andere modellen te proberen.

12. Weet wat je mooi vindt aan je lijf

Eindeloze benen, mooi decolleté, een gespierde rug? Weet waar je sterke punten liggen, wat je wil benadrukken en liever een beetje wil verhullen. Als je je boezem wil benadrukken, kun je in ieder geval alle hooggessloten exemplaren afstrepen.

13. Neem hakken mee

Weet je al voor welke hakhoogte je gaat? Neem die schoenen dan mee. In de meeste trouwzaken hebben ze genoeg schoenen, maar als je toch al weet waar je voor gaat, is het ’t handigst om dat paar te passen bij de bruidsjurk.

14. Koop de bruidsjurk niet online

Het lijkt anno 2018 misschien ouderwets, maar je trouwjurk wil je echt niet bestellen op Ali Express. Het is misschien goedkoper, maar dat zie je er geheid aan af. Het is je bruiloft, dan mag je best uitpakken.

15. Meer is soms meer

Als je wat geld stuk hebt te slaan, kun je voor twee jurken kiezen. Dan kun je voor de traditionele bruidsjurk én de sexy fox-jurk gaan. Luxe!

16. Drink geen champagne tijdens de fitting

Dat gebeurt alleen in romantische comedy’s. In de realiteit gaat die champagne óver de jurk en kan je duizenden euro’s aftikken om de schade te bekostigen. Champagne mag zodra je De Jurk gevonden hebt. Dat mag gevierd worden!