28 mei '28

Een top trouwlocatie spotten? Begin aan de hand van deze 4 tips

Trouwplannen? Yes, gefeliciteerd! Maar voordat het feest echt los kan barsten, moet er nog duizelingwekkend veel geregeld worden. Het begint allemaal met een top trouwlocatie vinden.

Want waar en hoe begin je dan in hemelsnaam met zoeken naar een top trouwlocatie? We loodsen je er doorheen in 4 stappen.

1. Budget

We moeten gelijk hard beginnen maar het is nou eenmaal belangrijk; het budget. Er is niets ergers dan je droomlocatie te vinden en dan ontdekken dat het buiten je budget ligt. Een groot gedeelte van het budget (reken zo’n 30-40%) gaat meestal naar de locatie en het eten en drinken. Check dit dus voordat je een locatie scout zodat je droom niet in duigen valt voor er überhaupt een ja-woord heeft plaatsgevonden.

2. Wanneer ga je trouwen?

Een kerk kan een schitterende locatie zijn, maar in hartje winter zit iedereen waarschijnlijk te klappertanden in een tochtige kerk. Is het buiten en in Nederland, check dan of het ook overdekt kan. Het zijn van die dingen die je zomaar vergeet als je bezig bent met een van de mooiste dagen van je leven.

3. Wensen

Maak een lijstje van dingen waar een locatie voor jullie absoluut aan moet voldoen. Zo kan je al snel zien welke locaties er over blijven. Breng daarnaast een (globaal) programma in kaart zodat je weet wat je waar nodig hebt. Op sommige locaties mag je bijvoorbeeld niet tot in de vroege uurtjes een feest houden.

4. Gastenlijst

Ook niet heel onbelangrijk: past het wel? Of is de locatie te groot en verdrink je in de ruimte? Met je gastenlijst kan je gemakkelijk zien hoeveel ruimte je nodig hebt. Reken voor de ceremonie op ongeveer 0,5 tot 1m2 per persoon. Voor de borrel, receptie en het feest kun je dezelfde vuistregel hanteren. Vergeet niet de vierkante meters die het podium, de bar en een eventuele zitgelegenheid in beslag erbij op te tellen. Voor het diner kun je uitgaan van 1,5 tot 2m2 per persoon. Op 100 man is het handig om één bar te hebben. Voor 200 man kun je er dus van uitgaan dat je 2 drankuitgiftepunten nodig hebt.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een top trouwlocatie die je hart sneller doet kloppen. Als je die vindt, kunnen wij nog zoveel tips en regels voor je bedenken, maar tellen die eigenlijk allemaal niet meer mee. Of het nou een enorm landgoed, een boerderij, het strand of het gewoon de café om de hoek waar jullie elkaar ontmoetten is; het is jullie dag. Laat je niet gek(ker) maken.