8 okt '8

Zo wordt je winterbruiloft een wintersprookje: 11 praktische tips

Trouwen in de winter is in Nederland niet de populairste optie. Je stelt je zongebruinde gezichten, fladderende jurkjes en linnen pakken voor terwijl een winterbruiloft minstens zo romantisch en misschien zelfs een stuk sfeervoller kan zijn. 

Winter Wonderland

Zo’n winterbruiloft vraagt alleen om net iets meer voorbereiding. Want laten we eerlijk zijn: trouwfoto’s in een wit sneeuwdek tegen een ijsblauwe lucht zijn magisch mooi, maar in Nederland is in januari de kans op druilerige regen en grijze luchten groter. Laat je daardoor niet ontmoedigen en kom goed beslagen ten ijs met onze tips.

1. Houd de ceremonie op tijd. Zo pak je nog het meeste natuurlijke licht voor de foto’s. Als de ceremonie om 12.00 uur begint, heb je daarvoor nog meer dan genoeg tijd.

2. Een shoot in de natuur in gedachte? Neem je Uggs mee. Geen grap. Die hakken onder je jurk zijn beeldig, maar probeer maar eens je warmste lach te tonen voor jullie close-up als je ondertussen het gevoel hebt dat je voeten afsterven. Die pantoffels ziet toch niemand terug op de foto.

3. Zorg ervoor dat je bruidsmeisjes een shawl, cape omslagdoek hebben die matcht met hun jurk. Klappertanden tijdens de ceremonie en blauw gekleurde lippen op de foto’s staat zo ongezellig. Nepbont en veren staan feestelijk en passen helemaal bij het winterthema.

winterbruiloft

4. Serieuze kans op sneeuw? Zorg dan dat jullie vervoer daar optimaal op voorbereid is. Verwelkom de gasten met een dekentje en een warm drankje om ze op te laten warmen.

5. Ga helemaal los met kaarsen. Kaarsen voor het altaar, lantaarns op de aanrijroute naar de feestlocatie, op de trap van de locatie, gebruik uitbundige kandelaars als decoratie tijdens het diner, nou ja, je snapt het: overal waar je enigsinzs veilig kaarsen kan branden, moet je dat doen. Of je moet natuurlijk niks, maar het geeft warme en romantiek en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt op een winterbruiloft.

6. Pastel wordt vaak gebruik in lente-en zomerbruiloften, maar parelwit en ijsblauw met zilver doen het ook prachtig in de vorst met sneeuwbloemen op de achtergrond. Wees niet bang om te breken met traditioneel pastel: donkere, mysterieuze, rijke kleuren zijn een trend die voorlopig nog wel even blijft. Zwart en goud zijn altijd mooi en geven een chique, glamoureuze uitstraling.

7. Eén van de beste dingen aan trouwen in de winter is dat het hoogseizoen is op de meest tropische bestemmingen. Jullie kunnen meteen het vliegtuig pakken naar de Malediven, de Seychellen of zuid-oost Azië. De beste zonperiode loopt daar van december tot en met maart.

8. Als je het feest binnen houdt (wat we wel aanraden in de winter), kun je er van uit gaan dat gasten op een bepaald moment naar buiten sneaken om een luchtje te scheppen (lees: een sigaret opsteken/je bruidsmeisje versieren). Maak die plek gezellig met heaters, balen stro en schapenvellen.

winterbruiloft

9. Eén woord: glühwein.

10. Twee woorden: thermisch ondergoed. Dat werkt misschien niet onder een jurk en is huwelijksnacht-technisch ook niet de meest gracieuze optie, maar reken maar dat bruidskinderen en schoonmoeders je dankbaar zijn.

11. Trouw je rond Kerst? Hoe leuk is het dan om gasten bij vertrek te bedanken met een gepersonaliseerd ornament voor in de kerstboom? Als je in januari trouwt, is een knipoog naar Valentijnsdag een leuke touch door chocoladetruffels in de vorm van een hartje uit te delen. Bitterballen zijn altijd top, maar een late night-snack in de vorm van warme chocolademelk, speculaas of schnaps met warme appelcider passen goed bij het winterthema en zorgen ervoor dat iedereen nog even door kan.

Winterbruiloft, check!

Met deze tips kom je een heel eind, toch? Nu nog het juiste entertainment voor op je bruiloft vinden en het verhaal is compleet. We wensen je heel veel plezier toe!