22 okt '22

Zó ben je de perfecte gast én gastheer of -vrouw op iedere kerstborrel

December is zelfs voor het grootste fuifnummer een uitputtingsslag. Na Sinterklaas komt Kerst rap opgevolgd door Oud & Nieuw en dan hebben we alle borrels en feestjes daar tussenin nog niet meegerekend.

Acte de présence

Misschien host je wel een kerstdiner of moet je acte de présence geven op borrels terwijl je een introvert bent die veel gelukkiger wordt van een marathon kerstfilms. Of ben je juist aanvoerder van de nooit meer naar huis-crew met als gevolg dat je nogal wat uit te leggen hebt aan collega’s en januari voelt als een onophoudelijke kater. Het komt erop neer dat we allemaal wel wat tips kunnen gebruiken om de decembermaand zo glorieus mogelijk door te komen.

kerstborrel

Dus hier is-ie dan: de survivalgids voor kerstborrels. Mét tips van socialites, want als iemand weet hoe je een goede gast(heer/vrouw) bent, zijn zij het wel.

Voor de gastheren en -vrouwen

1. Houd altijd twee drankjes vast

Ben je de organisator van het feestje? Heb dan altijd twee drankjes bij je. Niet om in zo hoog mogelijk tempo dronken te worden, maar als je escape. Als je wordt gegijzeld door een van de gasten, kun je altijd als excuus inzetten dat je onderweg was iemand een drankje te brengen.

2. De namen-truc

Gebeurt altijd: je komt iemand tegen aan wie je ooit hebt voorgesteld, maar je hebt geen flauw idee maar hoe diegene heet. Zeg dan dat je het leuk vindt diegene te zien en je zijn/haar gezicht herkent, maar even de naam kwijt bent. Eerlijkheid duurt het langst en dan hoef je je niet in allerlei moeilijke bochten te wringen om alsnog iemands naam te achterhalen.

3. Zorg voor voldoende drank

Is het verstandig advies? Mwa. Maar als je gasten op een degelijk tijdstip naar huis gaan en niemand in haar eigen handtas heeft overgegeven, gaat er iets mis. Het beste is overigens als de rest heel dronken wordt en jij je licht aangeschoten aan de zijlijn kan amuseren.

4. Zorg voor comfort

Iedereen ziet er beter in warm, gedimd licht. Zorg er ook voor dat de ruimte warm genoeg is. Mensen gaan weg als ze het koud hebben of zich niet comfortabel voelen.

5. Deel een kater-tasje uit

Zoals je vroeger na een kinderpartijtje een zakje snoep mee naar huis kreeg, maak je je gasten nu blij met een kater-tasje. Twee paracetamol, een flesje water en een slaapmasker en ze hebben je de volgende dag die Sambuca-shots vast vergeven.

6. Klets met de introverten

Je hebt de sociale vlinders die je overal kan droppen en zichzelf en de rest van de gasten moeiteloos entertainen. Maar er zijn ook mensen die dat van nature minder hebben en in een donker hoekje proberen zichzelf een houding te geven. Houd die mensen een beetje in de gaten. Klets met ze, kijk met wie van de gasten ze een connectie hebben en wees niet die klootzak die tijdens een gesprek (onbewust) over de schouder van een gesprekspartner kijkt om te zien of er nog interessantere mensen zijn.

bedrijfsfeest

7. Ga voor de bar

Mensen rond laten lopen met drankjes lijkt een goed idee, maar een bar is een beter idee. Zo geef je mensen de gelegenheid aan elkaar te ontsnappen, mocht dat nodig zijn.

Voor de gasten

1. Kom niet als eerste

Te laat komen is niet sympathiek, maar te vroeg komen ook niet. De gastheer doet alsof ‘ie het leuk vindt je te zien, maar zal je achter je rug om vervloeken. Vooral als je ook nog bloemen meehebt die in een vaas moeten. Arriveer zeker een kwartier na de aanvangstijd.

2. Zet je feesthoed op

Niet letterlijk natuurlijk, anders zal je voor eeuwig de boeken in gaan als de dorpsgek. Laat je stress over alledaagse dingen en werk achterwege, zet je telefoon op stil en trek die mondhoeken omhoog – ook als je diep van binnen eigenlijk pischagrijnig bent.

3. Houd jezelf in de hand

Zorg dat je zo snel mogelijk een drankje in je knuisten hebt. Dat ziet er meteen uit alosf je er zin in hebt. Dat betekent ook weer niet dat je het op een zuipen moet zetten. Op ieder feestje moet er iemand zo dronken worden dat ze in haar eigen handtas kotst, maar die persoon ben jij natuurlijk niet.

kerstborrel

4. Houd het luchtig

Het loopt zoals het loopt en een onverwachts betekenisvol gesprek kan een verademing zijn, maar stort niet meteen al je ellende uit over iemand die je net 20 seconden kent. Houd de toon luchtig. Een heel klein beetje onschuldig roddelen mag, maar alsjeblieft niet over degene die het feestje organiseert.

5. Wees attent

Onthoud iemands naam als diegene zich voorstelt. Weid niet eindeloos lang uit over jezelf, stel oprechte vragen. En wees ook voorzichtig met de vragen die je stelt. Vraag bij twijfel NOOIT aan een vrouw wanneeer ze uitgerekend is.

6. Hang niet de ober uit

Hoe goed je het ook bedoelt, je loopt alleen maar in de weg als je glazen gaat inruimen of alvast de vaat doet. Wees een goede gast door gewoon niet in de weg te lopen.

7. Weet wanneer je moet gaan

Je wil niet de eerste zijn, maar ook zeker niet als laatste schoppend en slaand naar buiten geveegd worden. Doe niet een Houdini en heb het fatsoen om in ieder geval de gastheer of -vrouw te bedanken en gedag te zeggen. Als je van jezelf weet dat je het nooit meer naar huis-type bent, kun je vooraf een taxi bestellen zodat je wel moet.