23 jul '23

Budget bruiloft? Dit zijn de dingen waarop je makkelijk kan besparen

Als het goed is, trouw je maar één keer en die ene keer wil je natuurlijk uitpakken. Alleen dat die ene keer tienduizenden euro’s kost, doet wel pijn. En niet even ook. Gelukkig komen wij je redden met tips voor een budget bruiloft.

Budget bruiloft

Veel mensen trouwen voor een bedrag waar je met gemak een klein land van kan voeden, een studieschuld kan afbetalen, een jaar de wereld over kan reizen of een bedrijf kan starten. Maar krijg je van de woorden ‘budget trouwen’ ook visioenen van een troosteloos partycentrum, een coverband die drie nummers kent en een jurk die eruit ziet alsof ‘ie in de hens vliegt als je net iets te dicht bij een kaars staat? Snappen we, maar dat is niet nodig. Je kan namelijk écht duizenden euro’s besparen op je bruiloft zonder dat iemand het merkt. Budget bruiloft zonder de uitstraling van een budget huwelijk, dat wil je. Wij vertellen je hoe je dat aanpakt.

1. Locatie, locatie, locatie

Heb je toevallig een vriend met een geweldige tuin? Ken je iemand met een eigen restaurant en een ruimte die je voor een vriendenprijs kan afhuren? Heb je een bepaalde vaardigheid die je kan inzetten in ruil voor de locatie? Misschien kan je een website ontwerpen, helpen bij de grafische vormgeving een gratis consult geven. Probeer te bedenken waar je goed in bent en hoe je daarmee iemand van dienst kan zijn. Als je daarmee kan barteren of een goede korting kan regelen, scheelt dat je zo een klap geld. Kijk naar de mensen in je vriendenkring, dan kom je locatie-wise vast op een goed idee.

2. De jurk

Een gevoelig punt, dus laten we ‘m maar meteen aansnijden: de jurk. Die moet natuurlijk de showstopper van de dag zijn en voor minder dan perfect wil je het niet doen. Maar perfectie vind je niet alleen bij de designers. Handige vriendin/moeder/tante in de buurt? Laat haar precies zien wat je wil zodat je je droomjurk gewoon zelf maakt.

3. De huwelijksreis

Een van de leukste dingen van trouwen: er daarna samen tussenuit om te genieten van de wittebroodsweken. Omdat dat toch een stuk leuker is dan peper- en zoutstel no. 38 krijgen, kun je gasten vragen een contributie te doen aan de huwelijksreis. Via sites als Honeymoonwishes kunnen gasten zelf bepalen of en hoeveel ze willen bijdragen aan jullie reis.

4. Het eten

Kijk, als je je gasten zes gangen voorschotelt aan tafels met wit linnen, loopt dat flink in de papieren. Wees niet bang om tegen het geijkte in te gaan. Je kan ook een foodtruck inhuren die houtoven pizza’s serveert. Ziet er nog hip uit ook, zo’n truck. En bovendien: iedereen houdt van pizza.

 

5. De accenten

Je een beetje gedeisd houden qua decoratie hoeft niet te betekenen dat je moet inboeten op sfeer. Integendeel. De dagen dat tijdens de grote dag iedere locatie moet worden omgetoverd tot een bloemenzee is voorbij. Beschouw bloemen als accenstuk, niet als de showstoppers. Het geheim: ga naar de bloemist of de markt op de dag van het huwelijk. Dan vind je misschien niet wat je exact in gedachten had, maar scoor je wel prachtige bloemen voor een fractie van de prijs. En echt waar: niemand ziet dat je die leuke vazen, kaarsen en kandelaars gewoon bij de Action, Flying Tiger of kringloopwinkel op de kop hebt getikt.

Wel een kleine voetnoot: het is een hoop gedoe en gestress om zo vroeg voor je bruiloft nog die bloemen te regelen. Goedkoop kan dan duurkoop worden. Je kunt altijd kijken of je met de bloemist een dealtje kunt sluiten dat jij een selectie bloemen afneemt voor een scherpe prijs, maar niet welke. Dan kan dat bloemist de bloemen verkopen die het niet lang meer volhouden en word jij met een leuke reeks verrassingsboeketen verblijd. Top, toch?

Het is echt waar: je kunt je gasten nog steeds het gevoel geven dat ze op een sprookjeshuwelijk zijn beland zonder dat je jezelf in de schulden werkt. Het gaat immers om het vieren van de liefde, je bent niet in de running voor de award wie het meeste geld heeft uitgegeven. Wij hebben een speciale pagina om je te helpen met het boeken van entertainment voor je bruiloft trouwens. Neem gerust een kijkje!