3 sep '3

DJ inhuren? Dit zijn de do’s en don’ts

Van verjaardag tot huwelijksfeest: de muziek kan de sfeer maken of breken. Een DJ inhuren is dan ook cruciaal. Om ervoor te zorgen dat jullie op één lijn zitten, is het belangrijk om van tevoren heldere afspraken te maken. 

DJ inhuren

Na twee drankjes betreden de eerste gasten schoorvoeten de dansvloer en na nog meer drankjes kun je rekenen op polonaises en het feest is pas echt compleet als je een uitgelaten oudoom uit de kroonluchters moet plukken. Een DJ inhuren is vaak betaalbaarder dan een band en zorgt dat je qua muziek meer verschillende kanten op kan. Neem dit advies ter harte als je er een geslaagde avond van wil maken.

1. Denk niet dat je er wel komt met je eigen Spotify lijstje

Spotify is top in de sportschool of als je onderweg bent, maar wanneer het op een feest aankomt ga je de mist in als je een playlist maakt en op shuffle drukt. Je telefoon aanreiken aan de ceremoniemeester om je Spotify aan te sluiten op het geluidssysteem van de feestlocatie is vragen om problemen. Wil je dat toch, dan hebben we hier een aantal playlists die nog door de beugel kunnen!

DJ’en vraagt om meer dan een goede muzieksmaak. Het vraagt om technische skills, goede apparatuur en aanvoelen waar het publiek behoefte aan heeft. Een DJ heeft duizenden nummers paraat – wat beter werkt dan je dronken vriendin die voor de vierde keer op rij ‘I will survive’ opzet.

2. Wees niet bang specifiek te zijn

Ieder feest is ander en wat voor het ene publiek werkt, slaat totaal dood bij het ander. Een DJ heeft als het goed is genoeg ervaring om aan te voelen wat past bij het publiek, maar het helpt als je van tevoren specifiek je wensen aangeeft. Overweeg daarbij verschillende factoren. Hoe oud zijn de gasten gemiddeld? Zijn jij en je vrienden fuifnummers of hebben jullie al sinds het schoolfeest van 1995 niet meer samen op een dansvloer gestaan? Een goed DJ neemt dat allemaal en past zijn muziekkeuze daar op aan.

DJ's uit Amsterdam

3. Boek niet een DJ zonder van tevoren te overleggen

Een DJ zijn is meer dan alleen de juiste muziek draaien. Een DJ bepaalt voor een aanzienlijk deel de sfeer van de avond. Daarom is het cruciaal dat je iemand met een fijne attitude boekt. Is dit de persoon die je op je feest wil hebben? Heb van tevoren een gesprokje en vertrouw op je gevoel.

4. Kijk kritisch naar je playlist

Een DJ is er om de muziek te draaien die je leuk vindt, maar het is ook zijn taak om de nummers vloeiend in elkaar over te laten lopen. Zoek een manier waarop je je eigen favorieten hoort, maar tegelijkertijd rekening houdt met de rest van het publiek. Een afgeladen dansvloer is immers het recept voor een goed feest. Geef bijvoorbeeld je eigen 25 favoriete nummers door en geef de DJ de vrijheid daar een set omheen te bouwen.

5. Wees flexibel qua budget

Het is een cliché, maar waar: je krijgt waar je voor betaalt. Het is het altijd waard om te betalen voor een professional. Een professionele DJ komt met goede apparatuur en heeft altijd een back-up als techniek uitvalt. Het is een misvatting dat de enige taak van de DJ een setje spelen is. Hij is uren bezig met het samenstellen van de playlist en moet zijn apparatuur op- en afbouwen. Ook de tijd van het jaar is belangrijk. De kosten kunnen net als die van een locatie verschillende afhankelijk van de dag en tijd. Hier hebben we wat tips om een feest met budget te organiseren trouwens.

6. Vraag om hulp

Een DJ heeft eindeloos veel feesten meegemaakt en weet dankzij die ervaring wat wel werkt en wat niet. Onderschat niet de waarde van een goede DJ. Bovendien zorgt die ervaring er ook voor dat hij je kan tippen voor leveranciers voor andere aspecten van het feest. Muziek is hun ding, dus als je een geschikt nummer zoekt voor bijvoorbeeld een openingsdans of om als achtergrond te spelen tijdens het diner, is een DJ de uitgelezen persoon om om hulp te vragen.

dj's uit Amsterdam

7. Verwijt het de DJ nooit als jouw gasten niet willen dansen

Het is misschien wel de allergrootste frustratie van een DJ: de gastheer of gastvrouw die komt vragen om andere muziek omdat er niet gedanst wordt. Dit ligt echter vaak niet aan de DJ, maar aan de gasten zelf die gewoon nog wat los moeten komen. Of ze hebben simpelweg geen zin om te dansen en willen liever gezellig kletsen en borrelen. Ga het dus absoluut niet forceren dat iedereen moet gaan dansen alleen maar omdat jij ’t zo voor je hebt gezien.

8. Een DJ heeft niet alle muziek van de wereld mee

Vaak gaan gasten er van uit dat een DJ alle muziek bij zich heeft die er verkrijgbaar is. Als ze een nummertje aanvragen en de DJ dat niet heeft, wordt er vaak verontwaardigd gereageerd. Wellicht komt dat door het huidige stream tijdperk waarin we leven. Toch kunnen DJ’s slechts een beperkte selectie aan muziek meenemen, ook om ’t overzicht te bewaren. Wees dus alsjeblieft beleefd wanneer een DJ jouw nummertje niet bij zich heeft.

9. Laat de DJ gewoon zijn werk doen

Je heb geen idee hoe vaak een DJ wordt gestoord tijdens ’t draaien. Van mensen die een verzoek nummertje willen aanvragen tot mensen die random een praatje komen maken. Dit zorgt voor super veel afleiding. Zou jij het fijn vinden als er mensen constant iets aan je komen vragen terwijl je aan het werk bent? 😉

DJ inhuren

10. Geef de DJ ook wat te eten/drinken

Een DJ heeft vaak geen tijd om naar de bar te lopen om wat te drinken te bestellen, laat staan wat te eten. Houd als gastheer daarom goed in de gaten of de DJ genoeg te drinken en te eten heeft. Anders gaat ‘ie straks nog van zijn stokje!

DJ inhuren, check

Oké, nu nog een DJ kiezen. Dat kan via Beste Bands natuurlijk. En dan hebben we ook nog meteen de ultieme feest checklist voor je in petto. Nou moet het wel goedkomen met dat feestje van je. Veel plezier!