13 aug '13

Artiest van de maand: one-man band Jonny Smokes

Gitaar, bas, percussie, toetsen: er is eigenlijk weinig wat one-man band Jonny Smokes niét kan. In zijn eentje zorgt hij voor de dynamiek van een volledige band terwijl hij een fractie van de ruimte inneemt.

Hij laat mensen de hele avond zingen en dansen op covers, maar doet dat op een aangenaam volume zodat er ondertussen ook nog een beetje gekletst kan worden.

Plezier met het publiek

Jonny begon zijn carrière in Seattle. Hij liet de Verenigde Staten achter voor Den Haag. De artiest weet precies hoe in zijn eentje het publiek moet bespelen. “Ik kan mijn stijl niet echt op één manier definiëren omdat iedere show anders is. Ik speel een heel grote selectie covers uit de afgelopen 60 jaar en mijn eigen muziek is al net zo gevarieerd. Ik heb veel plezier met mijn publiek en probeer de ruimte goed aan te voelen. Daarom is iedere keer weer een andere ervaring.”

Ed Sheerans monsterhit ‘Shape of you’ verveelt Jonny Smokes nooit. “Met dat nummer kan ik echt laten zien hoe ik alle verschillende loops opneem en alle delen van het nummer zelf zing en speel.”

Linedancen

Zijn meest onvergetelijke optreden vond plaats in Portland, Oregon. “Het was in een grote kroeg waar ik stond te spelen voor een vrij jong publiek. Opeens kwamen er een stuk of vijftig ouderen de kroeg in toen ik ‘Sweet home Alabama’ speelde. Ze begonnen allemaal synchroon te linedancen. Iedereen stopte waar ‘ie mee bezig was om hen te zien dansen. Toen het nummer afgelopen was klapte en joelde iedereen als gekken, en zij zwaaiden gewoon en liepen weg. De rest heeft de hele avond lang gedanst. Het was alsof de ouderen binnenkwamen om de kinderen even te laten zien hoe je een feestje bouwt.”

Let bij Jonny Smokes op je woorden!

Mocht je bij een optreden van Jonny Smokes zijn, let dan wel een beetje op je woorden. “Omdat ik heel goed op m’n oren pas en op een veilig volume speel, krijg ik veel mee van de gesprekken in het publiek. Ik doe alsof ik mensen niet kan horen door niet ze op te reageren, maar ik hoor meiden over jongens praten en jongens over de meiden, en soms praten ze ook over mij. Dan verwerk ik soms kleine dingetjes in de show om ze te verrassen. Het is grappig wat je al kan met een klein beetje psychologie en een goede playlist.”