Surprise! Zo organiseer je een geslaagd verrassingsfeestje
Of je nou dol bent op verrassingen of de grootste controlfreak op aard bent, opbloeit in de spotlights of in het middelpunt van de belangstelling staan totaal ongemakkelijk vindt; eigenlijk moet iedereen een keer een verrassingsfeestje hebben meegemaakt.
Op een paar uitzonderingen na vindt iedereen het leuk om in het zonnetje te worden gezet met een surprise party. Andersom is je geliefde, vriend(in) of familielid verrassen met een feestje minstens zo leuk om te doen – van de voorpret tot het gezicht van het feestvarken op het moment suprême. Een verrassingsfeestje is wel trickier dan een gewoon feestje organiseren. Als je deze tips volgt, wordt het onvergetelijk.
1. Hou je mond
De snelste manier om een surprise party te ruïneren, is door je mond voorbij te praten. Of more likely: dat een van de genodigden z’n mond voorbij praat. Laat de gastenlijst daarom alleen bestaan uit de inner circle. Van hen weet je zeker dat ze net zo hard hun best doen om het een verrassing te houden als jij. Eventuele losse eindjes kun je een dag voor het feest nog uitnodigen.
2. Plan strategisch
Normaal gesproken besteed je je vrije avond- en weekenduren aan het organiseren van een feestje. Dat gaat niet werken als je samenwoont met het slachtoffer. Zoek taartrecepten in je lunchpauze en zet een geheime Facebookgroep op om de planning met de genodigden te delen. Als je echt op safe wil spelen, doe je oldschool en nodig je mensen per telefoon uit. Dan weet je zeker dat berichtjes niet onder verkeerde ogen komen.
3. Hou ze onwetend
Als je iemand al jaren kent, kom je er niet echt mee weg door te doen alsof je zijn/haar verjaardag bent vergeten. Je hebt een beter plan nodig. Zeg bijvoorbeeld dat je iets hebt geregeld voor alleen jullie twee. Laat de ander denken dat dat ‘de grote verrassing’ is. Als dat niet genoeg is en er wordt doorgevraagd, is het handig om een idee achter de hand te hebben. Deel dat smoesje ook met de genodigden zodat iedereen zonder discussie accepteert waarom het feestvarken dit jaar z’n verjaardag niet viert.
4. De logistiek
Voor een verrassingsfeestje is het essentieel dat iedereen op tijd binnen is en verdekt opgesteld staat. Is het ‘surprise’-moment om 20.30 uur? Laat iedereen voor de zekerheid dan om 19.30 uur aanwezig zijn. Er zijn vast vrienden die wel punctueel zijn, maar op ieder feestje zit je met laatkomers – en dat wil je nu écht niet.
5. Geef de gasten een polaroid camera
Natuurlijk wil je in het kader van de napret het ‘surprise’-moment vastleggen. Laat iemand filmen met een telefoon en nog leuker: deel polaroid camera’s uit zodat het moment suprême uit verschillende hoeken wordt vastgelegd.
6. Doe zo normaal mogelijk
Doen alsof je iemands verjaardag bent vergeten is niet alleen pijnlijk, maar kan ook achterdocht opwekken. Probeer een beetje casual te blijven en doe zoals je normaal ook zou doen op zijn/haar verjaardag. Laat de genodigden op de dag zelf in aanloop naar de surprise ook gewoon het feestvarken feliciteren, want niemand gelooft dat je naasten opeens collectief je verjaardag zijn vergeten.
Dan zit er nog maar één ding op: iedereen op tijd achter een bank of deur stoppen en op precies het juiste moment uit volle borst ‘SURPRISE!!!’ roepen. Wordt episch, geloof ons maar.