30 apr '30

Deze makkelijke bites zijn de crowd pleasers van ieder feestje

De tijd dat je bij wijze van catering een zak chips opentrok of een blik knakworsten opwarmde, is als je bent afgestudeerd echt voorbij. Dat betekent ook weer niet dat je uren in de keuken moet staan om je gasten culinaire hoogstandjes te presenteren.

De truc is om hapjes te maken die lekker zijn én er fancy uitzien, maar zelfs de grootste keukenkluns nog in elkaar kan draaien. Dat weet jij, dat weten wij, maar de feestgangers natuurlijk niet. Je hebt immers wel wat beters te doen dan uren toko’s en markten afspeuren naar obscure ingrediënten om vervolgens op de dag van het feest met een stresshoofd alles te hakken en snijden en dan geheid tomatensaus over je witte feestpak te kliederen. Iets met de wet van Murphy. Hoe dan ook: die ellende blijft je met deze bites mooi bespaard.

1. De courgettepizza

Ideale borrelsnack en ook nog eens een stuk gezonder dan een normale pizza: de courgettepizza. Je snijdt een courgette in plakken en belegt het vervolgens met alles wat je lekker vindt. Vleeswaren, pesto, kaas: het is ook nog eens handig als je nog wat restjes hebt liggen waar je vanaf moet. 25 minuten in een oven van 200 graden, hatsakidee.

2. Dille komkommer bites

Op menig verjaardag gaan hapjesschalen rond met plakjes excuus-komkommer voor die ene fitgirl met koolhydraten-vrees. Dat kan wel iets gezelliger. Snijd een komkommer in plakjes en beleg die met een dressing van roomkaas, Griekse yoghurt, ranch dressing en dille. Dat mix je in een kom, spuit je met een spuitzak op de komkommer en top je af met een cherrytomaatje. Het hele recept vind je hier.

3. Bacon met roomkaas

Met bacon, roomkaas, bieslook en wit brood zonder korstjes kun je goddelijke dingen bereiken. Het is ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Snijden, rollen, opwarmen: veel meer is het echt niet.

4. Manchego, ham & olijven

Bestaat er lekkerdere kaas dan manchego? Vooruit, misschien, maar deze kaas staat toch zeker in de top 5. Je hoeft dit alleen maar aan een prikkertje te schuiven met serranoham en een olijf en klaar is Kaas. Het is bijna knap als je hier iets aan weet te verpesten. Als je geen serranoham kan vinden is prosciutto overigens een prima alternatief.

5. Tortellini tapas

Als je water kan koken, maak je dit hapje nog sneller dan dat je ’tortellini’ kan zeggen. Je kookt de tortellini, besmeert die met pesto en rijgt ze vervolgens aan een spiesje met zongedroogde tomaatjes.

6. Salade op een stokkie

Het is altijd een goed idee om voldoende vegetarische opties te hebben. Met dit hapje maak je de herbivoren onder je vriendenkring ongetwijfeld gelukkig. Met biet, geitenkaas, rucola en walnoot heb je eigenlijk een soort mini-salade op een stokje.

7. Mini BLT

De BLT sandwich is een echte klassieker en dat is niet voor niks. Deze variant met bacon, sla en tomaat is letterlijk een stuk beter te behappen en stop je in één keer in je holle kies.

8. Gegrilde garnaal

Goed eten heeft eigenlijk weinig opsmuk nodig. Dat geldt ook voor deze garnalen. Goed grillen, insmeren met knoflookboter, afmaken met bieslook; de kracht schuilt ‘m in de eenvoud.

9. Pizza Hawaii

Dit hapje is niet alleen om je vingers bij af te likken, maar ook een goede conversation starter. Want ananas op een pizza plempen, dat is toch je reinste heiligschennis? Vergeet politiek: iedereen heeft een mening over de pizza Hawaii. Terwijl iedereen verhit aan het discussiëren is, kun jij deze pizza Hawaii op een stokje verorberen.

10. Madurodam cheeseburgers

Deze mini cheeseburgers zijn bijna te schattig om op te eten. Bíjna, want laten staan is een nog veel grotere zonde. Wel een beetje oppassen met je witte overhemd – een hamburger blijft, hoe minuscuul ook, knoei-technisch een uitdaging.

11. Prosciutto met peer

Ham met meloen is op zich niks nieuws en gaat rond op menig Hollandse verjaardag. Door blauwe kaas aan dit hapje toe te voegen en de meloen te vervangen voor peer, schotel je je gasten net iets bijzonderders voor. Serveer er een glaasje champagne naast, want van dit zoute hapje krijgen je gasten gegarandeerd dorst.